logo

Tromba na Děčínsku

V neděli 14.května se v poledních hodinách přibližně v čase 12:40 až 13:00 vyskytla na čele bouřky mezi obcemi Verneřice a Sluková tromba. Větší délka jejího trvání a poměrně dobrá viditelnost způsobily, že se objevilo poměrně hodně očitých svědků jevu ze širokého okolí. Tromba, pohybující se východně od Bukové hory, byla viditelná také z Děčína nebo Benešova nad Ploučnicí. Nejvíce svědectví přišlo ze samotných Verneřic, kde se následně vyskytla bouřka doprovázená i krupobitím.

Pěkné záznamy z výskytu lze naléz i na internetu (např. zde nebo zde). Pavel Doležal sice jev na zmíněném odkazu označuje jako tornádo, ale vzhledem k tomu, že k dotyku se zemí pravděpodobně nedošlo, jedná pouze o trombu.

Děkuji všem autorům (i nezveřejněným) za zaslání svědectví a fotografií a zároveň díky i Davidu Bourovi z AMS, který pečlivě sbíral informace o trombě.

-rt-




autorka: Květa Kynclová



autor: Miloš Svoboda (Sluková)



autor: Matěj Trong (Verneřice)



autorka: Katka Balcarová (Z Verneřic)



Radarový snímek ve 12:45 OČ (křížkem označeno místo výskytu tromby)



Mapa místa výskytu (včetně přibližného směru postupu) mezi obcemi Verneřice a Sluková


Diskuse k tomuto článku
Moderování diskuse je vypnuto, tzn. vaše příspěvky se po odeslání ihned objeví na webu. Provozovatel těchto stránek (ČHMÚ) si však vymiňuje právo příspěvek smazat, zneviditelnit či upravit. Všechny příspěvky jsou archivovány v databázi. Administrátor stránek může podle potřeby zapnout nebo vypnout moderování diskusí. Příspěvky netýkající se tématu článku nebo společensky nevhodné nebudou schváleny. Délka každého příspěvku je omezena na 999 znaků. Do formuláře je povinné napsat jméno (nebo přezdívku) a text příspěvku; e-mail je nepovinný a i v případě, že ho uvedete, nebude zobrazen.

Diskuse je ve zkušebním režimu, podněty či případné chyby oznamujte prosím na tuto .

jméno:
email:
(nepovinné)

text:



spočítejte 5−0:
(výsledek zapište slovy bez diakritiky)

 


Zatím 0 komentářů.